tirsdag 29. januar 2013

Bevisstgjør deg dine verdier

Mange organisasjoner har et sett av verdier som er uttrykt for eksempel i et verdidokument. Verdiene er ment å være veivisere for bevegelsene i organisasjonens indre liv og hva omgivelsene kan forvente seg fra organisasjonen.  Har organisasjonen for eksempel kvalitet som verdi kan du forvente kvalitet av de tjenester eller produkter organisasjonen leverer. Verdiene har kun betydning hvis du opplever innholdet av dem. Det hjelper ikke å uttrykke kvalitet som verdi hvis det organisasjonen faktisk leverer avstedkommer en annen opplevelse. Er det samsvar mellom hva som er organisasjonens skrevne verdier og hva som er de uttrykte verdiene styrkes organisasjonen som organisme. Det samme gjelder for enkeltmennesket. Lever du dine verdier vil du oppleve å ha integritet og styrke.  

Personlige verdier er nettopp hva som ligger i navnet; de er dine verdier. For at verdiene skal være personlige må de komme fra deg. Dine verdier kommer fra opplevelsen av å være deg. De kommer fra ditt indre liv og hva som oppleves som autentisk der inne. Når du uttrykker dine verdier i handling vil handlingen oppleves som ”riktig”. Uten at handlingen behøver å være moralsk riktig eller bedømt som riktig av dine omgivelser. Verdier er ikke handlinger, verdier er ikke hva du gjør eller ikke gjør. Verdier påvirker imidlertid hvordan du gjør ting eller ikke gjør visse ting. Et eksempel; Jeg har frihet som min viktigste verdi. Det betyr ikke at jeg må leve alene og gjøre hva jeg vil hele tiden for oppleve at jeg lever tro mot meg selv. Det betyr imidlertid at jeg aldri vil finne med til helt til rette som ansett hos andre. For at jeg skal kjenne med levende må jeg selv kunne sette premissene. Verdier er heller ikke hva du har. Med andre ord; hva du eier eller er i besettelse av. Penger er således ingen verdi. Hus eller andre materielle eiendeler er heller ikke verdier. Verdier finnes ikke i det materielle vi omgis med. Penger kan hjelpe deg til å leve for eksempel din verdi av balanse mellom jobb-tid og privat-tid, men er ingen verdi i seg selv. Mennesker som er uten økonomiske bekymringer har ikke nødvendigvis balanse i livet. Verdiene finnes i opplevelsen av å være deg og hvordan det blir viktig for deg at du lever ditt liv.

Du vil finne dine verdier når du ser dypere inn i hva som er virkelig viktig for deg. Når du er i kontakt med det viktige for deg vil du også se hva som ikke er viktig. Hvis spontanitet er virkelig viktig for deg vil du kanskje forstå hvorfor det å planlegge er uviktig. Når du er i kontakt med dine verdier kjenner du lett følelser som meningsfullt, givende, gledelig, tilfredsstillende og tilhørighet.

I din prosess for å skape deg et fantastisk jobb-liv er bevissthet om hva som dine verdier helt grunnleggende. Verdiene dine vil tjene som veivisere for valgene du tar og derved for de muligheter som åpner seg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar