søndag 3. februar 2013

Det strevsomme voksenlivet eller flyt og balanse, hva er ditt valg?

"Voksenlivet er ikke for pyser" sies det. Men hvor krevende må det være? Hvor mye må vi slite og streve som voksne? Når vi ikke lengre har foreldre som maser på oss, hvem skaper maset da? Jobben tenker du, barna av og til og den du lever sammen med, eller kanskje den du ikke lengre lever sammen med!?!
Som coach hjelper jeg både enkeltpersoner, ledergrupper og grupper av medarbeidere. På alle nivåer ser jeg muligheter for små, men viktige justeringer. Her vil jeg dele noen av dem.
Det er mange ytre årsaker som aktualiserer store påkjenninger. Stadige omstillinger, økt kunde-og omdømmefokus, raskere informasjonsflyt, åpnere kommunikasjon, tydeligere bunnlinjeoppmerksomhet, innsparinger, økt konkurranse og forventning om raskere respons og leveranse. Dette påvirker hvilke krav lederne skal innfri, som igjen påvirker deres evne til å være tilstedeværende på en smart og beroligende måte. Leder som stever og stresser har lettere for å gjøre ting vanskelig og komplekst. Deres evne til å løfte problemstillinger til et høyere og løsbart nivå er redusert når de er mer opptatt av å få ting gjort enn å se etter hva er en enkel og rask vei til målet. De kan risikere å overse hvilke store menneskelige ressurser de er i besittelse av, sine egne og ikke minst hos sine medarbeidere. Det knytter seg i magen når jeg ser ledere i møter som hamrer løs på problemstillingen som om de var alene i krigen, mens medarbeiderne sitter klare til å bidra, men blir oversett. Da er det en takknemlig oppgave å kunne guide og oppmuntre lederen til å roe ned, puste dypere og få en holdning som sier at "jeg er omgitt av medarbeidere som evner sammen med meg å løse alle oppgaver som kommer vår vei". Ledere som stresser og strever for mye trenger også bistand av sine medarbeidere til å finne flyten igjen. Min oppfordring er ofte; "legg merke til hvilken mental og emosjonell tilstand din leder er i og vær klar til å gi konstruktive tilbakemeldinger". Rådet jeg gir til ledere er å ha nok rom i hverdagen til å puste ut mellom øktene, reflektere overordnet, gjerne på vei til jobben og i etterkant og finne det smarte tankesettet. Einstein skal ha sagt; "For å løse et problem må du innse at du er en del av løsningen, ikke problemet". Det gjelder selvsagt også for andre enn lederen selv. Som medarbeider er det smart å se etter din egen evne til å mestre det du står i på en bedre måte. Hvordan du tar det, blir ofte hvordan du har det. Tar du utfordringer med ledighet og en "dette kan jeg få til" holdningen gjør du det lettere for deg selv.
Vi er i flyt når det er passe avstand mellom våre ferdigheter og utfordringer. Når utfordringene er litt større enn ferdighetene kan vi oppleve stress. For stor avstand mellom ferdigheter og utfordringer skaper press og strev. Jeg sier til mine kunder; du kan alltid si nei, med mindre det står om liv eller død. Du kan alltid ta en "time-out", en kortere pause hvor du finner balansen igjen og kontakten med kraften din. I en slik pause er det smart å spørre deg selv; "Hva har jeg av ressurser, lett tilgjengelig, som kan gjøre meg i stand til å mestre dette?" Som du spør får du svar. Det kan være at svaret ikke kommer med en gang, men jeg kan love deg at gjentatt flere ganger og med et rolig sinn vil svaret komme. Det rolige, smarte sinnet, hvor tankene og løsningene flyter lett din vei, er selvsagt ikke noe som bare skjer. Jeg anbefaler en eller annen form for mindful praksis, meditasjon, yoga, enkle pusteteknikker, men også bare noe så lett som å spørre noen vennlig om deres hjelp. Minn deg selv at du er omgitt av mennesker som er klar til å bidra og som vil deg vel. Det er alltid en eller noen som er villig til å hjelpe. Vi mennesker liker godt å bli spurt om å bidra fordi da føler vi oss verdifulle.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar