tirsdag 16. april 2013

Ukens innsikt

Min aller første video er klar for deg, den første av flere. Håper du liker den!

søndag 14. april 2013

JOBBE SMARTERE, IKKE HARDERE

Hva fortrekker du? Jobbe hardt for å oppnå målene dine? Eller jobbe smart? Sier du ja til det siste, les dette;

"Ta bakken før bakken tar deg." Et godt prinisipp i langrenn er å være mentalt klar før du går opp en bakke. 

Når du begynner en ny arbeidsuke vil det som regel være noe som du oppfatter som tungt, en slags motbakke. Du får bilder av hva som muligens kan skje, for eksempel hvordan en viktig samtale med sjefen vil finne sted. I det du tenker noe du ikke liker, f.eks. at hun eller han vil gi deg motstand, at du ikke får det du har tenkt å be om, har bakken tatt deg.  Du kjenner lett stivhet  i nakken, pulsen går opp og du føler at at hele systemet ditt er tyngre.  

I stedet for å fortsette opp den tunge "mentale" bakken, stopp opp og velg heller noen langsiktige og systematiserte tanker, ref. ett av hovedpoengene i Kanemans bok om å tenke raskt og langsomt. 

Hvordan vil du at uken skal være? 

Vil du ha en lett uke, hvor det er masse humor, positive overraskelser, hjelp som kommer inn helt uventet? Kan du tenke deg en en uke med full kotroll, hvor du rekker alle avtaler, hvor du er godt forberedt og seiler inn i møtene høy og trygg og kjenner deg sterk og kompetent? 
Vel, det er nå før uken begynner at det starter. Din mulighet til å legge til rette for en veldig god uke er stor. 

Hvordan vil du for eksempel det viktigste møtet denne uken skal være? 
Vil du at møtet skal være åpent, ærlig og med en nysgjerrig holdning fra deg og den eller de du møter. Velg å se det foran deg, da blir bakken slakere og kortere. Du vil være mer avslappet og optimistisk i det du våkner opp den dagen møtet skal skje og du har en mer positiv holdning og væremåte på vei inn i møtet. 

Oppsummert; 
1. Tenk igennom hvordan du vil at uken skal være. Vær så konkret som mulig uten å gå inn i den enkelte situasjon eller oppgave. Tenk overskriften og inngress som i en avisartikkel.  
2. Velg å se at det som kommer til å skje er det du ønsker deg. 
3. Hold fast ved det bildet selv om skjer ting som får deg til å tvile.  

onsdag 10. april 2013

ER DU FOR GAMMEL ELLER ER DU MODEN?

Språket påvirker oss. Hvordan vi ser på oss selv og hvordan andre ser oss.
Jeg er 50 år, snart 51. Er jeg for gammel for noe?
Ikke som jeg vet om.
Er jeg moden? Ja, men ikke utlært og jeg er absolutt sulten på å skape mer.

Hver gang vi sier; "jeg er for gammel" til noe, kan det være et faktum, for eksempel til å bli profesjonell ballett danser, men det er begrensende for vårt mindset. Hvordan vi tenker om oss selv påvirker oss mye mer enn vi gjerne er klar over.

Hver gang, eller i hvertfall nesten, noen sier noe de ikke kan grunnet alder eller annet, stopper jeg dem. "Hvordan vet du det?" spør jeg. Et eksempel fra ukens sesjoner er; "hvordan vet du at sjefen ikke vil satse på deg fremover, selv om du nå er sykemeldt for en periode?" Selvsagt vet vi ikke det, og det som er smart å huske er at vi tenderer å overdrive. Noe helt vanvittig mye! Men bare i negativ forstand. Kan du huske sist du overdrev positivt? Nei, var det ikke det jeg troddde!

Etterat jeg fylte 50 har jeg begynt å legge merke til alder på personer som er omtalt, i aviser eller på andre plattformer. Hvorfor det? Fordi jeg selv begynner å føle meg gammel? Jeg føler meg ikke gammel selv, men omgivelsene peker stadig vekk i den retning. Utalelser som; "han eller hun er i 50-årene og da er det vel ikke rart at det har stoppet opp med utviklingen", påvirker meg også.

Hvorfor har vi slike aldersopplysninger overalt? Hvilken verdi skaper opplysningen om at "Lars Holm, sjef i Storbil AS", er 43 år gammel for leseren. Spiller det noen rolle? For det Holm har å fortelle, for den rollen han har i selskapet og for det poenget journalisten vil formidle?

De som vet svaret hører jeg gjerne fra.

Man behøver ikke å ha kommet i 50-årene for at alder er noe hemmende tema. Er du over 40 år kan du glemme å være aktuell som ung, fresh og dynamisk i mediabransjen, hører jeg personer fra mijøet fortelle.

Mitt råd er;
Pass på språket ditt.
Kutt ut ord som KAN IKKE, si heller JEG VELGER.
Ikke si; JEG FÅR IKKE TIL, si heller OPP TIL NÅ HAR JEG IKKE...
Ikke tenk; DET ER UMULIG, tenk heller DET ER MULIG FOR MEG OGSÅ.